Petvetdata
 

Segítség
a MÁOK Petvetdata kisállat regisztrációs rendszerének használatához

Keresés, előzetes ellenőrzés

Új állat adatainak rögzítése előtt a keresési funkció használatával (ez bejelentkezés nélkül is megtehető) célszerű ellenőrizni, hogy a bevinni kívánt chipszám nem szerepel-e már a rendszerben? (bejelentkezés - keresés) Ez azért fontos, mert ha a regisztrálni kívánt chipszám (állat) már szerepel a rendszerben, akkor az "új állat felvitele" funkció használatával nem lehet újabb adatokat elmenteni. Ez azonban csak azután derül ki, amikor már bepötyögtük az adatokat, így az előzetes ellenőrzéssel felesleges munkától kímélhetjük meg magunkat! A rendszerben már létező állatok adatait csak módosítani lehet (lásd alább).

Új állat adatainak rögzítése:

Új adatok rögzítéséhez elsőként be kell jelentkezni a rendszerbe, majd az "Állatböngésző" lista alján szereplő "új állat felvitele" gombra kattintva lehet egy újabb állat adatait rögzíteni a rendszerben. Az egyes adatcsoportok bevitele és elmentése után a rendszer automatikusan felkínálja a következő adatcsoport kitöltését. A beírt adatok elmentése előtt a rendszer biztosítja azok ismételt ellenőrzését, de azért kérjük, ügyeljetek az adatok pontos bevitelére! A tulajdonos adatainak rögzítésekor -az elkóborolt és megtalált állatoknak a tulajdonosukhoz való mielőbbi visszajuttatása miatt- nagyon fontos, hogy a gyors elérhetőség érdekében legalább egy telefonszámot adjunk meg! Ha valamelyik adatmezőbe kötöttség miatt nem tudunk megfelelo adatot beírni, akkor válasszunk ki egy megközelítő adatot, majd a megjegyzés rovat -ba írjuk be helyes adatot.

Fontos: a mikrochip beültető állatorvos rovatban automatikusan megjelenik annak az állatorvosnak a neve, aki a rendszerbe belépett. Ha a mikrochipet nem Te helyezted be az állatba, de Te akarod azt regisztrálni a rendszerbe, akkor a kurzorral állj a megjelent névre, majd módosítsd azt. Ha nem tudod a chipet behelyező állatorvos nevét, hagyd üresen ezt a mezőt, és a megjegyzés rovatba írj be magyarázatot (korábbi chipezés, stb)

Korábban bevitt alapadatok módosítása:

A "Keresés" funkcióban a mikrochip, és/vagy az útlevél száma alapján válasszuk ki azt az adatsort, amelyben módosításokat szeretnénk bejegyezni. Kattintsunk kétszer a megjelenő mikrochip számra. A megjelenő részletes adatsorban a kurzorral keressük meg a javítani kívánt adatot, és módosítsuk azt. A módosított adat elmentéséhez kattintsunk alul a "tovább" gombra, ellenőrizzük a beírt adato(ka)t, majd mentsük el a változásokat!

Új tulajdonos, új veszettség oltás felvitele

A rendszerben új tulajdonos, újabb veszettség elleni oltás bevitele esetén minden korábbi regisztrált adat megmarad. Új tulajdonost, vagy új oltást az "Új tulajdonos felvitele", vagy az "Új oltás felvitele" gombokra kattintva lehet bevinni a rendszerbe. Ha kitöltöttük az új adatmezőket, kattintsunk a "tovább" gombra, ellenőrizzük a beírt adatokat, majd mentsük el azokat.
Korábban megjelölt állatok utólagos regisztrációja és tulajdonos változás bejegyzése a petvetdata-n

A MÁOK 2007. január 1-én életbe lépett mikrochip szabályzata alapján olyan állatok adatai is folyamatosan bekerülnek majd a petvetdata nyilvántartási rendszerébe, amelyek esetében várható, hogy a tulajdonos adatainak módosítását, vagy a petvatdata-ban még nem regisztrált állat adatainak utólagos regisztrációját kérik. Felhívjuk minden kollégánk szíves figyelmét, hogy ezeket a tulajdonosi igényeket ne utasítsátok vissza arra hivatkozva, hogy erre nincs lehetőségetek (jogosultságotok), hanem azt az állattulajdonos megrendelésére, szolgáltatásként, a kamarai ajánlások figyelembe vételével végezzétek el!

Minden olyan állatorvos, aki a petvetdata-ba belépési jogosultsággal rendelkezik, minden korábbi adatot módosítani tud, illetve olyan állat regisztrációját is elvégezheti, amelyet korábban nem ő maga jelölt meg. Ehhez a 2007. február 1-én módosuló adatlap feliratok, magyarázó szövegek is segítenek. Minden olyan adat esetében (pl. ki és mikor végezte a chipezést), amelynél nem ismert a pontos/valós adat, közelítő információt/dátumot kell beírni, és a "megjegyzés" rovatban kell értelemszerű magyarázatot közölni! Bővülnek a címoldalon található "súgó" útmutatásai is, nehézség esetén érdemes itt utánanézni, vagy telefonon megkeresni Dombó Gizellát a megadott telefonszámon.