Amit a szürkehályog műtétről tudni érdemes

Amit a szürkehályog műtétről tudni érdemesA szürkehályog egy olyan látásprobléma, amely a szemlencse elszürkülésével jár. A szemlencse elszürkülése miatt pedig a látás fokozatosan romlik, megfelelő kezelés nélkül pedig akár teljes vaksághoz is vezethet. A szürkehályog szemprobléma megoldása szürkehályog műtét segítségével lehetséges.

Szürkehályog műtétre azért van szükség, mert ha egyszer kialakult, akkor a szürkehályog és a látás romlása folyamatos, visszafordíthatatlan. A szürkehályog műtét során eltávolítják az elszürkült szemlencsét, a helyére pedig speciális műlencse kerül. Ez a speciális műlencse nem csak a szürkehályogra jelent megoldást, hanem vannak olyan műlencsék, melyekkel az egyéb látásproblémák is korrigálhatók, és nem lesz többé szükség szemüvegre, kontaktlencsére sem.

A szemlencse eltávolítása és a műlencse beültetése elsőre ijesztőbbnek hangzik, mint amilyen valójában. Az eljárás 15 perc alatt megvan, nem kell a klinikára befeküdni, hanem elég a szürkehályog műtét napján érkezni, a beavatkozást altatás nélkül végzik, a 15 perces kezelést követően pedig egy rövid pihenést követően lehet haza menni lábadozni. A szürkehályog műtét teljesen fájdalommentes, köszönhetően a szemcseppes érzéstelenítésnek, nem kell tehát félni a beavatkozástól. A szürkehályog műtét ma már rutinműtétnek számít, a műtétet követően azonnal lehet élvezni a javult látást. A két szemet nem egyszerre szokták műteni, hanem néhány hétnek el kell telni a kezelések között.