A fémallergia és tünetei

A fémallergia és tüneteiA leggyakoribb allergénekkel, allergiás reakcióval szinte mindenki tisztában van. A különböző ételekre, állatszőrökre, pollenekre jelentkező allergiás reakciók nagyon sok embert érintenek. Van azonban egy allergia típus, amely sokaknak talán hihetetlen lehet, mégis sok embert érint, ez pedig a fémallergia.

A fémallergia jellegzetessége, hogy ha egyszer kialakul, akkor utána nem múlik el, akinél kijött a fémallergia, az élete végéig allergiás marad. A fémallergia tünetei általában akkor jelentkeznek, ha érintkezünk az adott fémmel. Ez a fém lehet pénzérme is, de akár a mindennapok során megfogott dolgok, mint pl. egy korlát is. Arról nem is beszélve, hogy akár a régóta viselt karikagyűrű is okozhat allergiás reakciót adott esetben.

Bőrrel történő érintkezésnél a leggyakoribb tünetek az érintkezés helyén a bőr kipirosodása, viszketés, a duzzadás, vagy a bőr kiszáradása. Az érintkezés mellett a fémporok belélegzése, vagy a fogpótlások is okozhatnak allergiás tüneteket.

A fémallergia kivizsgálása általában akkor történik, ha a tünetek megjelenése után fémallergiára gyanakodnak. Ilyenkor a kivizsgálás során különböző fémeket és vegyületeket visznek fel a bőrre, és figyelik a bőr reakcióit rájuk. Amelyik fémnél allergiás reakciók jelentkeznek, azokra allergiás az illető.

A fémallergia kezelésére gyakorlatilag egyetlen megoldás van, mégpedig az, hogy el kell kerülni a kapcsolatot, érintkezést azokkal a fémekkel, melyekre allergiásak vagyunk.