Miért érdemes saját kutat fúratni?

Miért érdemes saját kutat fúratni?Kertekhez, udvarokhoz a nyári időszakban rengeteg vízre van szükség. Ahogy egyre melegebbek a nyarak, úgy egyre többet kell öntözni a növényeinket ahhoz, hogy megfelelően fejlődjenek, hogy legyen elegendő termés vagy virág. Az öntözéshez viszont csapvizet luxus használni, ezért anyagi megfontolásból mindenképpen érdemes egyéb megoldásokat keresni.

Az egyik legegyszerűbb megoldás az esővíz gyűjtése. Ehhez egy-két víztárolóra van szükség, és általában a ház egyik ereszét szokás belevezetni a tárolóba. Ez egész jó megoldás, mert ez jár a legkevesebb kiadással, mivel csak a tárolókat kell beszerezni. Hátránya, hogy ha sokáig nem esik az eső nyáron, akkor kifogyhatunk az összegyűjtött esővízből. Emiatt érdemes olyan megoldást keresni, amely hosszú távon is esővizet biztosít. Ez pedig a kútfúrás.

A kútfúrás hátránya, hogy elég költséges beruházásról van szó, különösen olyan helyeken, ahol mélyebben van a talajvíz. Meg kell fizetni a kútfúrót, meg kell venni a kút kialakításához szükséges csöveket és magát a szivattyút is, és lehet, hogy speciális öntözőrendszerre is érdemes lesz beruházni. Ezek azonban egyszeri költségek, és évekig, évtizedekig tartó rendszert kapunk. Ha elég mélyre fújják a saját kutunkat, akkor a nyári aszályban is fogunk tudni öntözővizet szivattyúzni magunknak. Tárolóedényekre nincs szükségünk, és mindig lesz akkor vizünk, amikor szükségünk van rá, időjárástól függetlenül.