A lézeres szemműtét az asztigmián is segít

A lézeres szemműtét az asztigmián is segít

Míg a legtöbb ember tájékozott a rövid- és távollátás terén, a harmadik leggyakoribb fénytörési hibáról, az asztigmiáról meglepően sok téves információ él a köztudatban. Kezdve azzal, hogy szemtengelyferdülésként is szokás emlegetni, ám ez nem helyes elnevezés. Ahogy az is tévhit, hogy lézeres szemműtét kezeléssel nem korrigálható az asztigmiás szem — szerencsére ennek éppen az ellenkezője igaz.

Mi az asztigmia (cilinder)?

Akárcsak a rövid- vagy távollátóknál, az asztigmia is a szem fénytörési hibájából fakad. De míg azoknál a beeső fénysugarak egy pontban, asztigmiánál gyűjtővonalakban egyesülnek. Ennek oka, hogy az egészséges emberi szem minden oldalról szabályos gömbfelszínű, akárcsak egy kosárlabda. Ám az asztigmia esetén az egyik tengelyben nagyobb a görbületi sugár, és a szaruhártya felszíne emiatt inkább egy amerikai futballra emlékeztet. Az erősebb görbületű tengely irányában áthaladó fénysugarak előrébb, a gyengébb görbületű tengelyben áthaladók hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakban. A távoli és közeli tárgyakról keletkező kép ezért is életlen.

Létezik szabályos és szabálytalan asztigmia. Előbbiről akkor beszélhetünk, ha a szaruhártya legdomborúbb és legkevésbé domború tengelyei derékszöget zárnak be egymással. Szabálytalan asztigmia esetén pedig a két tengely hegyesszöget zár be, de az is előfordulhat, hogy a szaruhártya felszíne nem egyenletes görbületű, hanem pontról pontra változik.

Az asztigmia (clinder) előfordulása és tünetei

Az asztigmiások közelre és távolra sem látnak teljesen élesen, emiatt gyorsan elfárad a szemük, illetve a fejfájás is gyakori kísérő panasz. Társulhat hozzá rövid- vagy távollátás is, és jellemzően az olvasást, tévénézést érzik a legmegerőltetőbb vizuális tevékenységnek. Előfordulhat, hogy csak az egyik szem érintett, ami nehezíti a felismerést, mivel az egészséges szem igyekszik átvenni az asztigmiás szerepét.

A szabályos asztigmia általában már születéskor fennáll, mivel örökletes rendellenességről van szó. Szabálytalan asztigmia pedig legtöbbször a szaruhártya kóros elváltozása, sérülése következtében alakul ki. Talán meglepő, de szinte mindenkinek van kisfokú asztigmiája, mivel a tökéletesen gömbfelszínű szaruhártya meglehetősen ritka, ám a legtöbben nem tudnak róla, mert látásukat nem rontja. Az asztigmia mértékét cilinder dioptriában határozzák meg: a 0,75 dioptriánál nagyobb érték már zavaróan homályos látást eredményez.

Van jobb megoldás a szemüvegnél: a lézeres szemműtét

Az asztigmia korrigálható cilinderes lencséjű szemüveggel, valamint tórikus lágy és kemény kontaktlencsével is. Gyakori panasz a páciensek részéről, hogy ezeket nehezebb megszokni, mint a hagyományos, rövid- vagy távollátást javító segédeszközöket. Szemüvegnél kényelmetlen például, hogy ha a fejünket különböző irányokba mozgatjuk, könnyen elszédülhetünk. Ha pedig a tórikus kontaktlencsék nem a megfelelő tengely mentén illeszkednek a szemre, viselésük kényelmetlenséggel jár, és a látás sem lesz kellően éles.

A modern technológiának hála ma már azonban van végleges és kényelmes megoldás az asztigmia kezelésére is: a lézeres szemműtét. A lézeres látásjavítás nemcsak szabályos, hanem szabálytalan asztigmia esetén is eredményes lehet, tehát szélesebb körben alkalmazható, mint a cilinderes szemüveg vagy tórikus kontaktlencsék. Ugyanakkor — akárcsak a többi fénytörési hiba esetén – a páciens biztonsága és elégedettsége érdekében asztigmiánál is bizonyos határok között vállalható a lézeres szemműtét. Általában 6 dioptria cilinderig végzik.

Szabaduljon meg a cilindertől pár perc alatt kényelmesen!

De hogyan képes arra a lézere szemműtét, amire a szemüveg és kontaktlencse sem? A lézere szemműtét során a szuperpontos a lézer úgy képes átalakítani a szaruhártyát, hogy a beérkező fénysugarak optimális fénytöréssel a látóhártyán egy fókuszpontban egyesüljenek, aminek köszönhetően a látott kép éles lesz.

Mindez ráadásul fájdalommentesen és villámgyorsan történik. Egy dioptria eltüntetéséhez csupán 1,3 másodpercre van szükség, tehát az előkészületekkel együtt kb. 15 percet töltenek a páciensek a műtőben. A kíméletes eljárásnak köszönhetően hasonlóan gyors tempóban zajlik a gyógyulás is: egyes kezeléstípusoknál már pár óra után tisztul a látás, 1-2 nap után újra munkába állhat és vezethet autót, sőt a sportoláshoz, fizikai aktivitáshoz is vissza lehet térni. Nem utolsó sorban a beszámolók alapján a páciensek ugyanilyen gyorsan megszokják a lézeres szemműtéttel kapott, valódi éles látás szabadságát, és elfelejtik a szemüveggel, kontaktlencsével járó kötöttségeket, kényelmetlenségeket.