Mit jelent az elektronikus aláírás?

Mit jelent az elektronikus aláírás?Az online ügyintézés népszerűségének köszönhetően szükség van egy olyan megoldásra, amivel az elektronikus dokumentumokat megtelelően hitelesíteni lehet. Papír alapú dokumentumoknál a hitelesítés aláírással, komolyabb dokumentumok esetén pedig tanúk aláírásával történik. Elektronikus dokumentumok esetén azonban ez nem működik, mert a hagyományos aláírás csak egy kép lenne, ami könnyen hamisítható. Emiatt fejlesztették ki az elektronikus aláírást.

Elektronikus aláírással személyes dokumentumok és céges dokumentumok, pl. az e-hiteles cégkivonat is rendelkezhetnek. Az elektronikus aláírást azonban nem úgy kell elképzelni, mint egy kézzel írtat, hanem ez digitálisan létezik, egy kódsorozatról van szó, amelynek elkészítéséhez és megtekintéséhez is egy speciális programra van szükség. Elektronikus aláírás készítéséhez szükség van egy speciális programra (szerencsére ingyenes programok is léteznek, mint pl. az e-Szignó), egy kulcspárra, amivel a hitelesítés történik, egy tanúsítványra, valamint magára a dokumentumra.

Elektronikus aláírást kaphat tisztán digitális dokumentum is, mint pl. az es3-as formátumú e-hiteles cégkivonat, vagy letöltött, beszkennelt dokumentumokat is lehet így hitelesíteni. Az elektronikus aláírás mellett gyakran időbélyeggel is ellátják a fontos dokumentumokat, melyek így magasabb hitelesítési szinttel rendelkeznek.

Az elektronikus aláírás ellenőrzése és speciális programmar történik, amely ellenőrzi a kulcsot, az aláírást, a tanúsítványt és magát a dokumentumot.

2022.04.13.

Mit jelent az elektronikus aláírás?Az online ügyintézés népszerűségének köszönhetően szükség van egy olyan megoldásra, amivel az elektronikus dokumentumokat megtelelően hitelesíteni lehet. Papír alapú dokumentumoknál a hitelesítés aláírással, komolyabb dokumentumok esetén pedig tanúk aláírásával történik. Elektronikus dokumentumok esetén azonban ez nem működik, mert a hagyományos aláírás csak egy kép lenne, ami könnyen hamisítható.

2022.01.10.

Az online fotórendelés előnyeiManapság, köszönhetően a jó minőségű képeket készítő okostelefonoknak, minden eddiginél egyszerűbb képeket csinálni, emlékeket megörökíteni. Gyakran szükség van azonban a képek előhívására manapság is. Ilyenkor általában két lehetőségünk van, az egyik, hogy személyesen felkeresünk egy céget, amely foglalkozik képek kidolgozásával, elkészítésével, vagy pedig az online fotórendelést választjuk.

2021.11.26.

Mikor igényeljünk e-hiteles cégkivonatot?A cégkivonat az egyik legnépszerűbb céges iratnak számít, rengeteg helyzetben, ügyintézés során szükség van rá. Nem mindegy azonban, hogy mikor milyen cégkivonatot igényelünk, ugyanis vannak olyan ügyintézések, amikor csak bizonyos típust fogadnak el.