Mire való az elektronikus aláírás?

Mire való az elektronikus aláírás?Az online ügyintézések elterjedése miatt nagyon fontos, hogy a megbízhatóság. Személyes ügyintézések során aláírással, cég esetén plusz pecséttel lehet igazolni egy dokumentumot. Ez azonban elektronikus dokumentumoknál nem működik, mert az aláírást és a pecsétet is könnyedén rá lehet szerkeszteni egy dokumentumra, nem látszik, hogy valódi ellenjegyzésről lenne szó. Ezt a problémát oldja meg az elektronikus aláírás.

Elektronikus aláírás szinte bármilyen elektronikus dokumentumhoz készíthető, legyen szó akár cégkivonatról, szerződésről vagy akár egy magánszemély dokumentumáról. Kettős feladatot lát el, bizonyítani lehet vele, hogy a dokumentumot valóban azt írta alá, aki ezt állítja, valamint azt is, hogy a dokumentum sértetlen, és az elektronikus aláírást követően nem változott meg a tartalma. Ehhez egy előre meghatározott matematikai műveletsort használnak, amely úgy van kitalálva, hogy csak aki aláírja (titkosítja) a dokumentumot, az tudja a hitelesítést elvégezni. A hitelesítés ellenőrzésére viszont mindenkinek lehetősége van. Magán dokumentumnál a hitelesítést ügyfélkapu segítségével el lehet végezni. Ha cégkivonatról van szó, akkor a cégkivonat elkészítésekor ellátják azt digitális aláírással.

Nem csak az elkészítésben, hanem az ellenőrzésben is van különbség a hagyományos kézi aláíráshoz képest. Az elektronikus aláírások speciális programokkal ellenőrizhetők. Ilyen pl. az ingyenesen letölthető e-Szignó program is, amivel bárki tudja ellenőrizni a digitális aláírások valódiságát.